TPO Doorgaan

Jong geleerd

12-04-2014 09:11

Vorig jaar, toen je dagelijks dood gegooid werd met het woord crisis, van RTLZ tot Koffietijd, waren er twee tieners die daar helemaal niet mee bezig waren. Maurice (16) en Bas (15) begonnen een app te ontwikkelen, omdat er behoefte aan was. Hun opa baalde omdat hij zijn favoriete programma zou missen tijdens een weekendje in het buitenland. De kleinkinderen, die niet in problemen maar in oplossingen dachten, vertelden hem : ‘Dan kijk je toch op je iPad.’ Ja, maar hoe moet dat dan, was zijn antwoord. Laat maar, zeiden ze, we bouwen een app voor je.

Nu is die app er , de Live TV Kijken app , picathartes.com, die al maanden in de top van de Appstore staat. De app is gemaakt volgens het pinautomaat-principe. Geen uitleg, de weg wijst zich vanzelf. De app is er voor iedereen, jong, oud, man, vrouw . Het is een app die mensen over een aantal jaren niet meer willen missen. Denk aan de eerste mobiele telefoons, toen iedereen zei : ‘Ik heb thuis toch al een telefoon.’

Kortom, twee kinderen die direct inspringen op een behoefte en daardoor ondernemers zijn geworden. Ze lopen voor op de gevestigde orde: Ziggo, UPC, KPN zijn nog lang niet klaar met hun ideeën. Maar de regeltjes in dit land maken dat gemotiveerde kinderen zich steeds meer gaan afvragen of ondernemen wel zo leuk is. Ok, iedereen moet belasting betalen maar waarom geen lager tarief voor starters of zoals in dit geval: jonge talenten?