TPO Doorgaan

Idols

14-04-2014 17:37

“Is dit je droom?”

Ja.”

“Laat die droom varen, het gaat je nooit lukken.”

Stilte.

“Bedankt voor je komst.”

Milangela pakt haar tasje van de grond en druipt af. De blauwe stip leeg achterlatend.

Wat als de medewerkers van de Kamer van Koophandel (KvK) du moment dat aspirant ondernemers zich inschrijven een Henkjan Smits’je doen? Of een goedlachse Jerney Kaagman: “Ik denk dat dit verspilde moeite is. Zoek een andere hobby.” Met de kaken op elkaar geperst: “Tot ziens.”

Lage drempel

In 2013 startten zo’n 129.000 mensen een eigen bedrijf, een stijging van zes procent ten opzichte van 2012. Met als oorsprong de economische crisis. Je bent ontslagen en je wilt wat. Een uitkering levert weinig op, staat niet vrolijk op het cv en bovendien moet er ook nog eens afval voor worden geprikt. Je piekert, je peinst. Je kijkt eens rond naar wat vrienden doen. Opeens heb je het: je wordt ondernemer! Wat die kokkerellende buurman kan, dat kun jij ook. Daarbij roemt moeders altijd jouw kookkunsten, dus hoppa, je schaft een tweedehands bus aan en begin een food truck.

De drempel om een eigen bedrijf te beginnen is lager geworden. Haast nog meer dan een baan in loondienst, lijkt het een gangbare optie. Een kans. Televisieprogramma’s over ondernemers rijzen de pan uit, het inschrijfgeld van de KvK is opgeheven en door alle leegstand is er winkelruimte te over. Daarbij bulkt de social media van het ondernemerschap. Gedane arbeid wordt gretig tentoongesteld. Het nadeel is dat er, net zoals bij Idols, flink wat kaf bij het koren is gekomen. Het voordeel daarbij is dat, net zoals bij Idols, ook het koren groeit. Achterover leunen tot aan het pensioen stamt uit een tijd die voorbij is. Werkeloos blijkt het heel veel waard om na te gaan waar jouw talent ligt. Geen leeftijd die daarvoor te laat is. Ondernemerschap behoort niet meer enkel tot de oom die het tijdens verjaardagen onafgebroken over ‘de zaak’ heeft, het is een mogelijkheid voor ons allemaal.

Struikelen

Evenals bij Idols schuilt er één gevaar: het risico om te struikelen. Want hoe weet je of je goed genoeg bent? Je staat op de stip. Voor jou geen Henkjan of Jerney, maar de consument als curator. Meedogenlozer dan het vierkoppige panel van Idols. Gelukkig kun je deze jury zelf samenstellen, het is jouw doelgroep. Eenmaal in die truck is het te laat om je te bedenken dat je best lekker kunt koken, maar niet lekkerder dan al die concullega’s op datzelfde festival. Met niet een liefhebbende moeder, maar duizend hongerige bezoekers als juryleden. Wellicht had je toch eerst moeten oefenen. Een avond beunen in de gaarkeuken van het Leger des Heils.

Echter, soms beland je door te struikelen juist een paar meter verder. Al rollend lijkt de wereld op zijn kop te staan. Wanneer je boven bent overzie je de schade. Lichte hoofdpijn en een kapotte knie. Waar in talentenjachten steeds meer koren auditie doet, zullen ook de live shows van het ondernemerschap het kaf op een gegeven moment achter zich laten. Ze gaan terug in loondienst. De talenten blijven over en zullen het koren zijn.

Wil je ook ondernemers steunen? Blog mee in onze blogbattle TPO Doorgaan en win 125 euro…