TPO Doorgaan

De ondernemersgarderobe…

19-05-2014 08:48

Nederland, het is geen land van dandy’s. En hoewel er tegenwoordig een stuk meer aandacht aan kleding wordt besteed dan vroeger, is flaneren toch echt nog iets van Zuidelijker regionen.

Toch blijkt keer op keer uit psychologisch onderzoek dat hoe je er uit ziet van invloed is op je kansen in de maatschappij. En dus ook in het zakenleven. Enkele onderzoeksresultaten over looks van de afgelopen paar jaar; hoe strakker het pak en hoe sneller de auto, hoe serieuzer het advies van de consultant wordt genomen;  knappe politici doen het beter tijdens verkiezingen; iemand in pak wordt op straat sneller geholpen als hij in de problemen raakt; een op de drie managers laat het toekennen van een promotie afhangen van kledingkeuze van de betreffende werknemer; mensen die prestigieuze merkkleding dragen, hebben vaker succes.

Gunfactor

Kortom: we kunnen concluderen dat uiterlijke verzorging kan bijdragen aan je kansen op succes en de gunfactor die je tegenkomt in je zakelijk bestaan. Als ondernemer doe je er dus goed aan na te denken over je garderobe. Waar die precies uit bestaat hangt natuurlijk af van de branche waarin je werkt – een fiscalist doet er goed aan zijn sneakers en baard voor het weekend te bewaren terwijl de gemiddelde designer niet zonder kan – maar wie je ook bent en wat je ook doet, uiterlijke verzorging is altijd belangrijk.

Niet voor niets ontving het personeel van de Zwitserse zakenbank UBS enkele jaren terug een dik veertig pagina’s tellend document met daarin tot in detail de geldende dresscode: van maximaal zeven sieraden, en geen wit of zwart maar vleeskleurig ondergoed voor de dames tot een verbod op trendy brillen en het zelf strijken van je overhemd voor heren.  Jaaa, in Zwitserland weten ze het wel.

Als ondernemer krijg je gelukkig niet met dit soort onzin te maken, maar net als in je gehele bedrijfsvoering heb je ook over je uiterlijk zelf de verantwoordelijkheid te nemen. Op internet zijn talloze tips te vinden over hoe je meer autoritair, vriendelijk, casual of juist zeer formeel voor de dag kunt komen. Heel behulpzaam.

 Open deur

Een tip die altijd overal terugkomt, is dat je draagt waar je jezelf in kunt zijn. Een enigszins open deur, want wie heeft er nog een krachtige uitstraling wanneer hij weliswaar helemaal volgens de laatste mode gekleed gaat, maar wel in een outfit waar hij zelf vooral heel hard om moet lachen als hij in de spiegel kijkt. Toch loont het om te investeren in je garderobe.

Ben je onzeker over je uiterlijk, weet je het niet zo goed of vind je het gewoon interessant om eens te horen wat een professional over jouw stijl zegt, dan is het helemaal geen gek idee om eens een keer een bezoekje te brengen aan een stylist die je persoonlijk advies geeft over je kleding, kapsel en styling, die desnoods mee gaat shoppen.

Als ondernemer ben je gewend om te investeren met het oog op rendement, maar dat je ook kunt investeren in je eigen uiterlijk, en dat dat wel degelijk revenuen op kan leveren, dat is iets waar niet veel ondernemers aan denken. Tegelijkertijd is het natuurlijk ook heel leuk, al is dat wellicht vooral iets voor de vrouwelijke ondernemer. Maar… investeringen zijn ook aftrekbaar van de belasting. Zo zie je maar: looks lonen!