TPO Doorgaan

Zuivel als trekpleister

03-06-2014 10:00

Zonnehoeve is een multifunctioneel biologische dynamische landbouwbedrijf dat midden in de samenleving wil staan. Met tuinbouw, vleesvee, melkvee, akkerbouw, paardenstalling, manege, stoeterij en een eigen bakkerij. De diversiteit aan bedrijfsactiviteiten geeft ons de mogelijkheid om op een breed vlak te manifesteren. Het landbouwbedrijf vertegenwoordigt een methodiek die helend is voor mens en milieu. Bewustwording in alles wat we doen en realiseren ons dat we onderdeel zijn van een groter universum. Vanuit dienstbaarheid willen we de aarde onderhouden met respect voor alles wat leeft.

De Zonnehoeve geeft al meer dan 31 jaar ruchtbaarheid aan dit gegeven, en wil ook verder met ontwikkeling van mens en bedrijf. De betrokkenheid van mensen bij Zonnehoeve geeft ons de mogelijkheid om verder te ontwikkelen. Zonnehoeve biedt naast productie en zorg een plek voor vele vormen van educatie.

We willen een maatschappelijke functie vervullen onder meer op het gebied van gezonde grond, voeding, ambachten, regionale landbouw, coöperatieve rechtsvormen, burgerparticipatie en onze specifieke aanpak in de zorg. Integratie van zorg en educatie in het ambacht van de zuivelverwerking. We willen graag een betere economische waarde toekennen aan onze melk als we het zelf gaan verzuivelen.

De opbrengsten komen ten goede aan het hele bedrijf Zonnehoeve en haar activiteiten die geen geld opbrengen als participatie in vele boer- en burgeractiviteiten en zorg. We willen onze melk regionaal afzetten met ons unieke verhaal, kwaliteit en smaak. We willen meer mensen laten ervaren hoe het leven op een boerderij is en waar ons voedsel ook al weer vandaan komt.

Onze zuivel wordt daarin een van de trekpleisters. Door de oprichting van de coöperatie Zonnehoeve willen we de burger nog meer aan ons binden, zodat ons draagvlak binnen de samenleving wordt verbreed. De zuiveltak op Zonnehoeve geeft de mogelijkheid om ons nog meer te onderscheiden.

Door de afschaffing van het Europese melkquotum (2015) is het noodzakelijk om eigen afzetmogelijkheden te creëren. Aangezien daling van de huidige melkprijs onvermijdelijk is, is het noodzakelijke om eigen initiatieven te ontwikkelen. Met het oprichten van een zuiveltak op Zonnehoeve, creëren we extra activiteiten waarin de zorgcliënten betrokken worden en inzetbaar zijn voor de bereiding van de zuivelproducten.

We willen beginnen met zo’n 250 liter per dag. Dit is goed te verwerken in de beginfase. Ook starten we met 3 dagen in de week deze hoeveelheid melk te verwerken tot verse boerderijzuivel. Dat komt neer op 750 á 800 liter per week.

De producten die Zonnehoeve gaat maken zijn onder andere: yoghurt, halfvolle en volle melk, karnemelk, kwark, boter, hangop, kevier. Deze producten willen we afzetten onder de naam Zonne Zuivel. Op deze manier kunnen we de zuivel op een mooie manier in de markt zetten.

Investeren in dit project kan nog steeds via doorgaan.nl!!